Uuno Turhapuro on kuvitteellinen suomalainen henkilö, joka elokuvissaan ehti niin armeijan päälliköksi kuin presidentiksi, lotto voittajaksi ja vaikka miksi. Hahmon loi Pertti Spede Pasanen ja hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Spede Showssa 1971. Hahmoa on alusta alkaen esittänyt Vesa-Matti Loiri. Spede Showssa Uuno oli 1971-1976 sekä 1984 ja 20 eri elokuvassa vuosina 1973-2004. Alun perin elokuvia oli tarkoitus tehdä vain yksi, mutta suuren suosion ansiosta elokuvia tehtiin lisää. Suurimman osan elokuvista ohjasi Ere Kokkonen ja käsikirjoitti Spede Pasanen itse.

Päähahmot

Uuno hahmoon liittyivät myös olennaisina osina Uunon vaimo Elisabeth Turhapuro, isä Hugo Turhapuro ja äiti Gunhild Donnerstotter. Myös appiukko Vuorineuvos Tuura, anoppi Reetta Tuura, kaksoisveli George Turhapuro ja veli Tarmo Turhapuro, pikkuveli Peni Jeremias Turhapuro ja tottakai Härski Hartikainen ja Sörsselssön kuuluivat vakio kalustoon. Turhapuro kutsuu itse itseään tittelillä johtaja Uuno Turhapuro, vaikka on tavallisesti joko lyhytaikaisissa hanttihommissa tai kokonaan työtön. Nimen Uuno esikuvana on toiminut kuulemma Spede Pasasen lukioaikainen saksan opettaja Uuno Hiltunen, mutta tästä ei voi olla täysin varma, koska Speden ja Vesa-Matin huumori oli hieman erilaista.

Katsojien suosikki

Kriitikot eivät pitäneet Uuno elokuvia minään, ne suorastaan murskattiin. Katsojat sen sijaan sitten Uunoista kriitikoita enemmän. Jo ensimmäinen elokuva sai 600 000 katsojaa ja suosituin vuoden 19854 Uuno Turhapuro armeijan leivissä sai yli 750 000 katsojaa elokuvateattereissa. Yhteensä Uuno elokuvat ovat saaneet yli 6,5 miljoonaa katsojaa elokuvateattereissa.

Vesa-Matti Loiri

Vesa-Matti Loiri aloitti näyttelijäuransa 1962 mutta hän on yli 753 000 myydyllä musiikkilevyllään myös Suomen viidenneksi eniten myynyt sooloartisti. Vesa-Matti Loiri on uransa aikana näytellyt yli 70 elokuvassa ja mukaan mahtuu niin komediaa, draamaa kuin myös elokuvan ulkopuolella teatteria ja televisiota. Hän on ollut kiinnitettynä niin Helsingin kaupunginteatteriin kuin Turun kaupunginteatteriin ja 60-luvulla Yleisradion tv-teatteriin. Ensimmäisen elokuva roolinsa hän näytteli Mikko Niskasen vuoden 1962 elokuvassa Pojat ja läpimurtoelokuvana voidaan pitää vuoden 1967 Niskasen ohjaamaa Lapualaismorsianta. Speden kassa alkanut yhteistyö alkoi 60-luvun lopulla ja tähän yhteistyöhön mahtui niin elokuvia kuin myös Loirin oma tv-sarja Vesku Show jota näytettiin 1988-1991. Viimeinen Turhapuro elokuva tehtiin vuonna 2004. Uunon lisäksi Veskun tunnettuja hahmoja ovat olleet Nasse-setä, Jean Pierre Kusela sekä Tyyne. Loiri on saanut uransa aikana lukuisia elokuva-, televisio- ja musiikkialan palkintoja. Jussi-palkinnon hän on saanut muun muassa roolista elokuvassa Pojat (1963), Rakastunut rampa (1976) ja Pedon merkki (1982), ja parhaan miespuolisen esiintyjän Telvis-palkinnon hän on saanut vuosina 1984, 1986 ja 1987. Kaikki eivät tiedäkään, mutta Loiri oli myös lahjakas jalkapallomaalivahti ja hän oli HJK:n varamaalivahtina yhden kauden 1972. Hän oli pallovarma ja kimmoisa, ja kuten Loiri itse on todennut, jos hän vain olisi oikeasti halunnut keskittyä jalkapalloon, olisi hän varmasti kehittynyt kansallisella tasolla huipulle. Vesipallossakin Loiri voitti kolme suomenmestaruutta maalivahtina – suurin syy Loirin hankintaan HSS:n riveihin eli yksinkertaisesti se, että ilman Loiria katsomoissa ei ollut ketään. Kuin Loiri oli mukana, katsomot olivat täysiä ja otteluihin pystyttiin myymään lippuja. Loiri on myös lahjakas kaisan pelaaja eli oli parhaimmillaan SM-tuloksissa sijalla 14. Hän myös omistaa ravihevosia.